Skip to content

Intelepciunea in Hristos

November 25, 2009

 

            Astazi, 25 Noiembrie,  Biserica Ortodoxa Romana o praznuieste pe Sf. Ecaterina. Nascuta in Alexandria in vremea imparatului Maximian, tanara Ecaterina a beneficiat de o educatie deosebit de aleasa, avand cunostinte impresionante de filosofie si medicina. Intepeciunea si frumusetea ei au starnit admiratia multor persoane in acea vreme si multi dintre ei isi doreau o sotie asemenea Ecaterinei. Numai ca tanara nazuia foarte mult sa cunoasca o persoana a carui intelepciune sa fie cel putin la nivelul ei afirmand ;” eu barbat necarturar nu voiesc a avea”. Pronia divina a implinit dorinta tinerei si astfel prin intermediul mamei ei si a uni preot traitor al vremii, Ecaterina a descoperit tanarul visat.L-a gasit pe insusi Hristos, intelepciunea lui Dumnezeu ca urmare a primirii botezului si mai apoi al calugariei.

            Trairea in Hristos si rugaciunile necontenite au facut ca noua calugarita sa realizeze faptul ca toata intelepciunea acumulata de ea pana atunci a fost umbrita de intelepciunea nemarginita a lui Hristos. Fiind faptura noua a lui Dumnezeu, Sf.Ecaterina a devenit mediul prin care Dumnezeu a rusinat intelpciunea inteleptilor vremii. Mai mult decat atat, Sf Ecaterina a reusit prin exemplul credintei si al trairii ei sa converteasca atat sotia imparatului persecutor, persoana de incredere al acestuia cat si alti 200 de ostasi, deveniti martiri ca urmare a marturisirii credintei in Hristos. Martira a ajuns si Sf Ecaterina careia ,dupa ce scapase prin minune dumnezeiasca de roata imparatului, i s-a taiat capul si din rana cauzata a curs lapte in loc de sange.

 

            La aceeasi intelepciune in Hristos suntem chemati si noi, o intelepciune pe care nu o putem dobandi din carti sau din auzite ci numai prin trairea in Hristos, prin iubirea lui Dumnezeu si prin implinirea poruncilor lui. De aceea Sf. Pavel spune in epistola catre Corinteni: “Cele ce ochiul n-a vazut si urechea n-a auzit, si la inima omului nu s-a suit, pe acestea le-a gatit Dumnezeu celor ce-l iubesc pe El”.

N.V.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: