Skip to content

Duminica Orbului

May 7, 2010

…Orbul, desi n-avea ochi din nastere, ochii mintii lui erau vii. El L-a auzit pe Iisus vorbind cu ucenicii si cu lumea, i-a auzit pe parinti vorbind despre El. Si atunci, deodata se descopera aici cele doua vederi – vederea cu ochii trupului si vederea cu ochii mintii – amandoua pentru lumea aceasta, creata. Dar mai important este un alt ochi, cel de-al treilea, al luminii necreate, ochiul duhovnicesc, ochiul credintei, ochiul inimii curate, pentru care a spus Mantuitorul: “Fericiti cei curati cu inima, caci aceia Il vor vedea pe Dumnezeu”

… Lipsa vederii trupesti nu este cel mai mare rau. Cel mai mare si tragic rau e pacatul, care te desparte de Dumnezeu. A nu-L vedea pe Dumnezeu, aceasta este marea durere.

 Lumea aceasta, cu luminile ei, ni se adreseaza, si Dumnezeu ne-a dat pentru aceasta lumina ochiul trupesc (pentru ca intai este lumina, pe urma s-au facut ochii; intai intru in sanul mamei si pe urma iau cunostinta de mine), de asemeni toate fapturile avand rosturile lor, tainele, darurile lor, pentru a vedea aceasta lumina a lor ne-a daurit Dumnezeu ochiul inteligentei, ochiul mintii. Dar nu m-a lasat Dumnezeu sarac de El, ci, ca sa-L cunosc, imi da lumina din lumina Lui necreata, pentru ca El este necreat. Psalmistul a vazut si a spus, iar noi cantam la fiecare doxologie: “La Tine este izvorul vietii. Intru Lumina Ta vom vedea lumina”. Din lumina Lui ne daruieste lumina, ca sa-L putem cunoaste pe El. Si acestui orb din nastere i-a zidit ochi si a daruit mintii si inimii lui lumina divina; iar el L-a vazut si L-a recunoscut pe Hristos.

Iata, si noi am primit aceasta lumina divina, lumina credintei, lumina harului. Aceasta lumina a primit-o Adam cand s-a zidit, dar, sarmanul, cazand, a intors spatele fetei lui Dumnezeu si a pierdut-o. A venit insa Hristos si ne-a daruit din nou aceasta lumina – lumina invierii.

Pr.Galeriu

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: