Skip to content

Duminica tuturor sfintilor

May 28, 2010

 

Biserica praznuieste anume aceasta Duminica a tuturor Sfintilor in prima duminica dupa Pogorarea Duhului Sfant, ca sa ne invete: ca apostolii, ca si toti sfintii, s-au aratat cei mai mari eroi din istoria neamului omenesc, nu atat prin propriile puteri cat prin binecuvantata putere a Duhului Sfant. Ei s-au hranit cu painea lui Dumnezeu, s-au inzestrat cu purtarea de grija a lui Dumnezeu, s-au inarmat cu armele lui Dumnezeu. Numai asa au putut sa staruiasca in lupta, sa indure totul si sa biruiasca in toate.

Ei sunt Biserica lui Hristos cea biruitoare, cea slavita, si stau in stransa legatura cu noi, care suntem aici, pe pamant, ostenii Bisericii lui Hristos cea luptatoare. Prin ei straluceste Domnul ca soarele intre stele, pentru ca sunt „madulare ale trupului Lui” (Efeseni 5, 30).

Sunt vii, sunt puternici, sunt aproape de Dumnezeu. Si sunt aproape si de noi. Poarta neincetat de grija Bisericii lui Dumnezeu de pe pamant; ne insotesc neintrerupt de la nastere la moarte; ne aud rugile, ne stiu necazurile, ne ajuta cu puterea si cu rugaciunile lor care se inalta ca fumul de tamaie strabatand inaltimile ingeresti pana la tronul lui Dumnezeu (Apocalipsa 8, 3-4).

Sunt mucenicii si mucenitele lui Hristos, sfintii si de-Dumnezeu-purtatorii Parinti, pastori si invatatori ai Bisericii, imparati si imparatese care cu evlavie au aparat Biserica lui Hristos de prigonitori; marturisitori si anahoreti, pustnici vietuitori in singuratate, stalpnici si nebuni pentru Hristos, intr-un cuvant, toti cei intru care dragostea lui Hristos umbreste orice alta dragoste pe pamant si care, pentru Hristos, au lasat toate si au rabdat pana la sfarsit, mantuindu-se si pe ei si ducand si pe altii la mantuire.

Ei ne ajuta si pe noi, in zilele de acum, sa ne mantuim, pentru ca nu se afla intrinsii iubire de sine ci se bucura, de-ar fi sa se mantuiasca oameni cat mai multi si sa ajunga la slava de care ei insisi se bucura. Ei toti sunt „biruitori prin credinta”.

Viata aceasta este o incercare a lucrarii noastre, iar rasplata o vom primi in veacul ce va sa vina. Ei au trecut cu stralucire incercarea, si acum ne ajuta si noua, ca sa nu fim rusinati ci sa trecem si noi incercarea cu bine, ajungand asemenea lor in imparatia lui Dumnezeu.

Minunat este Dumnezeu intru sfintii sai!

Sf.Nicolae Velimirovici

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: