Skip to content

Despre pacat

June 26, 2010

             Toată creaţia există de la Dumnezeu Tatăl, toată firea. Păcatul ţine de voinţa noastră, de libertatea noastră, de răspunsul nostru Amin la Amin-ul lui Dumnezeu; Da al nostru la Da-ul zidirii creatoare a lui Dumnezeu. Şi în păcatul săvârşit cu gândul, cu mintea, la bine răspunzi cu rău, la înţelepciunea dumnezeiască cu ignorarea, cu uitarea.

            Şi atunci reţinem, iarăşi: răul nu e în fiinţă, nu fiinţa devine rea, nu firea, ci viaţa, gândirea. Răul e numai în mintea noastră, numai în voinţa noastră. Aşa de adânc spune Sfântul Grigorie: Dumnezeu e bunătatea vie şi de viaţă făcătoare a celor vii. Pe câtă vreme atunci când ispita pătrunde în mintea omului, în voinţa omului, atunci duhul omului se uneşte cu răul; tentaţia lui, ispita către nu, către nefiinţă, către moarte.

            Să reţinem, să nu uităm o clipă, aceasta era starea celor doi demonizaţi: mormântul şi despărţirea de oameni, de creaţie, într-o negare; o negare nu absolută, căci nu e cu putinţă. Absolut e numai Dumnezeu. O negare a totul. E un fel de duh al morţii. Răul nu are fiinţă; el e o negare, o lepădare, o îmbolnăvire, o tăgăduire, o despărţire de Dumnezeu, o paralizie. Şi nu e paralizie mai înspăimîntătoare: demonul nu creează, iubiţilor, nu produce. Au spus înţelepţii credincioşi: Filosofiile negării, ale tăgăduirii lui Dumnezeu, n-au produs nimic nou. Iubiţilor, trebuie să o spunem cu tăria adevărului de neclintit: răul, demonicul, paralizia, obsesia, anularea libertăţii te duce la sterilitate totală. Starea de monotonie, cum spune Părintele Stăniloae. Nimic nou, nimic să-ţi învioreze viaţa. Propriu-zis mintea noastră devine creatoare când se atinge harul, dumnezeiescul creator de ea. Restul e petrecere într-un fel de lume a morţii, căci moartea nu are fiinţă. E numai ispita că mergi în nefiinţă, dar nu mergi în nefiinţă; nu poţi…Dar exişti în acea agonie prin posesia celui rău mai înspăimântătoare decât orice. Incapacitatea de a întrezări orizonturi noi; orizontul divin al infinitului luminii şi iubirii. Şi te zbaţi…

Pr.Galeriu

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: