Skip to content

Postul Pastelui si societatea de consum(I)

March 11, 2011

 

Pentru comunitatea crestina, atat cea orientala, cat si cea occidentala, perioada Postului Mare- cele sapte saptamani premergatoare Pastelui- este privita ca o culme a anului bisericesc. Este kairos, o perioada de decizie si un prilej, o perioada special delimitata. Dar pentru ce este rezervata? Cum trebuie sa intelegem in societatea noastra contemporana axata pe consum, scopul „Marelui Post” sau a celor „Mari 40 de Zile”, asa cum numim noi, ortodocsii, Postul Pastelui? 

In Grecia, in trecut, prima zi a Postului Pastelui- „Lunea Curata”, dupa cum este denumita, caci in Biserica Ortodoxa Postul Pastelui nu incepe miercuri, ci cu doua zile mai devreme decat in Occident- s-a pastrat ca fiind prima sarbatorire in aer liber din an. Familiile mergeau la tara, urcau pe dealuri si inaltau zmeie. Aceasta a fost perceputa ca fiind o imagine a inceputului Postului Pastelui, alaturata sarbatoririi occidentale a Miercurii Cenusii. In mod evident cele doua sunt foarte diferite, potrivit implicatiilor lor. Cenusa, presarata pe capetele noastre si insemnata pe frunte, cu tot ce semnifica aceasta- ideea mortii si a pocaintei-, constituie, cu siguranta, o parte esentiala a intregii semnificatii a Postului. Dar nu aceasta este ceea ce Biserica Ortodoxa alege sa accentueze la inceputul Postului. Din contra, noi suntem indemnati sa asociem Postul Pastelui cu aerul proaspat, cu vantul ce bate pe dealuri, cu venirea primaverii. Postul Pastelui este o perioada de inaltat zmeie- un timp al aventurii, al explorarii, al noilor initiative si sperante.

In acest spirit, bineinteles ca nu este o coincidenta faptul ca perioada Postului Pastelui nu cade toamna, cand cad frunzele si zilele se scurteaza, si nici in miezul iernii, cand copacii sunt dezgoliti si lacurile ingheata, ci primavara, cabd gheata se crapa si peste tot natura reinvie la viata. De fapt, sensul original al cuvantului englez „Lent” era tocmai acela de „primavara”, dupa cum vedea din cuvintele poemului medieval:

Primavara soseste, aducand lumii iubire/Umpand-o de flori si cantec de pasari.

Poate parea ciudat sa te gandesti la Postul Pastelui ca la o perioada in care lumea se indragosteste, dar probabil ca si aceasta face parte din sensul sau. Aceasta legatura dintre Postul Pastelui si primavara este, de asemenea, evidenta si in texte liturgice ortodoxe:

Incepe Primavara Postului,/Floarea pocaintei a inceput sa se deschida.

Pocainta-metanoia, „schimbarea mintii”- nu inseamna doar cenusa, ci si o floare ce se deschide. Cam acesta este si contextul in care ar trebui plasat Postul Pastelui: el este legat de inaltatul zmeielor si de debutul primaverii…(va urma)

Ep. Kallistos Ware

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: