Skip to content

Postul Pastelui si societatea de consum(II)

March 16, 2011

 

A devenit deja foarte clar faptul ca Postul Pastelui nu inseamna numai o anumita utilizare a mancarii si bauturii. Sa incercam asadar sa ne largim viziunea asupra Marelui Post, avand in vedere, initial, o paralela cu Vechiul Testament; apoi, modul in care Postul Pastelui a aparut in Biserica primara; in al treilea rand, importanta specifica si distincta a postului in lumea de astazi. Aceasta ne va dovedi ca postul inseamna, intai de toate, o oferire a lumii inapoi lui Dumnezeu in actul de multumire; in al doilea rand o initiere in Botez si in marturia misionara a Bisericii; iar in al treilea rand modalitatea prin care relationam cu aproapele si cu mediul inconjurator. Daca am vrea sa sintetizam insemnatatea Pastelui in trei cuvinte, acestea ar putea fi: jertfa, invatare si comuniune.

Jertfa

In Vechiul Testament, poporul lui Israel a fost invatat sa ofere lui Dumnezeu, anual, o zeciuiala, adica a zecea parte din roadele pamantului (Deut, 14,22). Partea era oferita ca dar al intregului: prin inapierea lui Dumnezeu a primelor recolte din ceea ce primisera de la El, israelitii invocau binecuvantarile Sale asupra intregii recolte. Era un mod de a recunoaste faptul ca Pamantul ii apartine lui Dumnezeu, in timp ce noi suntem doar iconomii darurilor Sale; si astfel, prin oferirea zeciuielii, noi Ii dam inapoi, cu recunostinta, ceea ce Ii apartine. Iar acest act de inapoiere a fost resimtit de catre israeliti nu ca o pierdere, ci ca o imbogatire. Sarbatoarea recoltei era un moment de bucurie(Deut 16, 11).

Aceasta idee de zeciuiala a fost aplicata de primii crestini si Marelui Post. Perioada Postului era vazuta ca o zeciuiala a anului, o a zecea parte, dedicata in special lui Dumnezeu. Prin respectarea Postului Pastelui, noi recunoastem ca intregul circuit al vietii noastre si toate momentele din cadrul ei sunt darul lui Dumnezeu; si oferindu-i o parte, noi invocam binecuvantarea Sa asupra intregului. Astfel, Postul Pastelui semnifica sfintirea timpului. Ascetismul postului afirma faptul ca timpul nu este pur si simplu sub controlul nostru, pentru a fi exploatat in mod egoist, asa cum credem noi mai bine, ci ca el Ii apartine lui Dumnezeu; noi suntem doar gestionarii timpului nu si stapanii acestuia. Mai mult decat atat, asa cum israelitii au resimtit perioada zeciuielilor ca pe un moment de bucurie, ca pe o imbogatire si nu ca pe o saracie, la fel poate fi si pentru noi. Postul Pastelui este un timp de bucurie, asa cum afirmam, cu claritate, in cantarile din Lunea Curata, prima zi a Postului:

Luminat sa primim, credinciosilor, intrarea Postului, si sa nu ne mahnim, ci sa ne spalam fetele noastre cu apa nepatimirii… (va urma)

Mit. Kallistos Ware.

 

 

 

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: