Skip to content

Buna Vestire si libertatea umana

March 24, 2011

 

O mare sarbatoare a anului bisericesc cade intotodeauna in timpul Postului Pastelui: Bunavestire, pe 25 martie. Aceasta este o sarbatoare in care celebram tocmai libertatea de alegere pe care si-a exercitat-o Preasfanta Fecioara Maria.

Cand Arhanghelul Gavriil i-a binevestit Mariei voia lui Dumnezeu, a asteptat ca ea sa raspunda: Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau!(Luca 1,38). Acest raspuns al Mariei nu era o concluzie predestinata; ea ar fi putut refuza. Sfanta Treime respecta libertatea umana. Dupa cuvintele Epistolei lui Diognet din sec.II, “Dumnezeu convinge dar nu constrange, caci violenta este straina de El”.

La fel a fost si in cazul Preasfintei Fecioare: Dumnezeu nu s-a facut om fara a avea, mai intai, consimtamantul liber al celei ce urma sa-I fie mama. Acordul sau voluntar era o conditie necesara esentiala. Noi impreuna-lucratori cu Dumnezeu suntem, spune Sf.Ap. Pavel(ICor 3,9). si aceasta se aplica, in special, Fecioarei Maria. La Bunavestire ea a fost synergos, o imreuna-lucratoare cu Dumnezeu- nu doar , pur si simplu, o unealta supusa, ci un participant activ la taina. Dupa cum spune Sf.Irineu, “Maria conlucreaza cu iconomia”. 

Iata, deci, o alta idee a semnificatiei Postului Pastelui. In afara faptului ca este o perioada de explorare, o primavara spirituala, ea are de-a face si cu modul in care ne folosim libertatea umana de a alege. Caci libertatea, cat si spontaneitatea sunt, de asemenea, ceva ce trebuie invatat. Daca m-ati intreba: “Poti canta la vioara?” si eu as raspunde: “Nu sunt sigur, nu am incercat niciodata”, ati putea gasi ceva ciudat in raspunsul meu. Caci nu voi putea canta sonatele lui Bach la vioara daca nu voi fi invatat in prealabil, printr-un antrenament indelungat si asiduu, cum sa manui vioara.  

La nivel moral, acelasi lucru se intampla si cu exercitarea libertatii noastre. Ca persoana umana creata dupa chipul lui Dumnezeu, eu nu sunt cu adevarat liber daca nu am invatat cum sa-mi folosesc in mod corect libertatea, si acest proces de invatare presupune supunere, disciplina si lepadare de sine. Libertatea nu este doar un dar; ea este si o indatorire. Dupa cum bine afirma Nicolae Berdiaev, “libertatea nu este usoara, dupa cum pretind dusmanii si defaimatorii ei: libertatea este grea; ea este o povara grea”. Dar este si un privilegiu, si o bucurie.

(Mit. Kallistos Ware, Cum sa traim Ortodoxia astazi, trad.din lb.engl.de Doina Rogoti.Bucuresti, Ed.Sofia, 2010)

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: