Skip to content

Postul Pastelui si societatea de consum(III)

April 6, 2011

 

Asadar amintindu-ne originile Postului Pastelui in Biserica primara, intelegem faptul ca Postul nu este numai sarbatoarea zeciuielii noastre, cand Ii oferim timpul inapoi lui Dumnezeu, ci totodata este si reafundarea noastra in apele initierii, cand reaprindem fidelitatea fata de Hristos, Botezatorul nostru. Este o invitatie de a ne reafirma, nu numai prin cuvinte, ci si prin fapte, inradacinarea noastra in botez, ca fundament al intregii noastre vieti crestine…

Postul Pastelui este o vreme in care sa ne intrebam pe noi insine cu intrebarea pusa de Sf. Pavel: “Nu stiti oare, ca voi sunteti templu al lui Dumnezeu si ca Duhul lui Dumnezeu locuieste in voi?”. Postul Pastelui este o perioada pentru fiecare dintre noi de a deveni ceea ce suntem: purtatori de Dumnezeu prin botez.

In acelasi timp, Postul Pastelui inseamna mai mult decat atat. Odata cu reinnoirea propriilor angajamnente ale botezului, mai trebuie sa-mi pun si intrebarea: ce fac eu, personal, pentru a aduce si pe altii la credinta si la botezul in Hristos? …Ce fac eu insumi pentru a predica Evanghelia la toate popoarele? In Liturghia Darurilor mai Inainte Sfintite, savarsita in zilele saptamanii din cadrul Postului Pastelui, in timpul citirii lecturilor din Vechiul Testament, preotul iese cu o lumanare aprinsa in mana si spune: “ Lumina lui Hristos lumineaza tuturor”.

Noi toti trebuie sa ne intrebam pe noi insine: ce am facut, de la Pastele trecut, pentru a transmite si altora aceasta lumina?

Asadar Postul pastelui se refera la botez si la misiune. El semnifica o reinnoire a vietii noastre baptismale, o dedicare misionara reinviata. Trebuie sa spunem atat: “Cine sunt eu? “ cat si : “Iata-ma”. Amintintu-ne identitatea noastra de crestini botezati, noi ne intrebam pe noi insine: Cine sunt eu? Si, raspunzand poruncii misionare a lui Hristos, afirmam, impreuna cu profetul Isaia: Iata-ma!

(Mit. Kallistos Ware, Cum sa traim Ortodoxia astazi, trad.din lb.engl.de Doina Rogoti.Bucuresti, Ed.Sofia, 2010)

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: