Skip to content

Duminica Ortodoxiei

March 7, 2014

Doamne ajuta!
Programul liturgic in parohia Glassgow pentru sfarsitul saptamanei acesteia si mijlocul saptamanii viitoare este urmatorul:
– Sambata 8martie ora 18:00 Slujba Vecerniei Mari impreunata cu Litia.
– Duminica 9  martie  incepand  cu ora 9:00 va incepe slujba Utreniei continuata cu Sfanta si Dumnezeieasca Liturghie.
Prima duminica din Postul Mare sau Duminica Ortodoxiei facem pomenire de inaltarea sfintelor si cinstitelor icoane petrecuta in timpul domniei imparatilor bizantini Mihail, si a  maicii lui Teodora.
Tot in acesta zi mai facem pomenire Sfintilor 40 de mucenici din Sevastia, iar potrivit traditiei populare, in aceasta zi, femeile fac mucenici in forma de opturi. Acestia sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt consumati in familie.
– Miercuri 12 martie incepand cu ora 16.00 va incepe Liturghia Darurilor mai inainte sfintite.
Rugaminte:
Parintele Marcel roaga pe toti cei care locuiesc in Glasgow sau in apropiere si vor sa se spovedeasca,  sa vina sambata seara pentru a se evita intarzierea inceperii Sfintei Liturghii.
Iar pe cei care locuiesc la distante mai mari sau nu pot veni sambata seara ii anuntam ca parintele va spovedi duminica dimineata pana in jurul orei 10:30.

Duminica Ortodoxiei este prima duminica din Postul Sfintelor Pasti. Aceasta duminica aminteste de evenimentele din 11 martie 843, de la Constantinopol, cand a fost restabilit cultul sfintelor icoane.

Pentru ca aceasta zi a fost considerata o noua victorie a Ortodoxie impotriva ereziilor, s-a stabilit ca prima duminica din Postul Mare sa fie numita Duminica Ortodoxiei si sa aminteasca de biruinta Bisericii asupra ereziilor.

Mentionam ca in aceasta duminica se citea in cadrul Liturghiei un document care purta numele de Synodicon. Acest document condamna toate ereziile si celebra memoria tuturor celor care au contribuit la stabilirea si aplicarea credintei adevarate in Biserica. Avem documente care atesta ca aceasta citire se facea in secolele IX-X, in cadrul Sfintei Liturghii, intre “Sfinte Dumnezeule” si pericopa din Apostol. Mai tarziu, cand textul s-a extins, citirea Synodiconului era la finalul Utreniei sau in cadrul acesteia.

La aceasta lectura a Synodiconului participau si credinciosii cu raspunsurile “Anatema sa fie!”, atunci cand se aminteau ereticii si “Vesnica pomenire!”, cand erau mentionati aparatorii dreptei credinte.

Intruparea Cuvantului – temei pentru posibilitatea icoanei
In Vechiul Testament avem porunca de a nu face “chip cioplit, nici vreo infatisare a celor ce sunt sus in cer, sau jos pe pamant, sau in apa si sub pamant…” (Deut. V, 8-9). Aceasta porunca avea menirea de a ne feri sa-L identificam pe Dumnezeu cu ceva din creatie.
Insa, reprezentarea lui Dumnezeu in icoana a devenit posibila datorita intruparii Fiului. In acest sens, Sfantul Teodor Studiul afirma: “Intrucat Hristos provine din Tata ce nu se poate zugravi (descrie), El nefiind supus zugravirii (descrierii), nu poate fi reprezentat prin arta. Intr-adevar, cu ce chip s-ar putea asemana Dumnezeirea, a carei reprezentare este interzisa definitiv de Scriptura inspirata de Dumnezeu? Deoarece insa Hristos este nascut dintr-o Maica ce se poate zugravi, natural ca si El are reprezentarea corespunzatoare chipului Maicii Sale. Daca insa, n-ar avea reprezentarea prin arta, El n-ar fi nascut din Maica ce se poate zugravi si deci ar avea numai o singura nastere – evident – din Tatal; dar aceasta inseamna distrugerea planului vesnic al lui Dumnezeu pentru mantuirea lumii”.

Icoana ofera singura imagine posibila a lui Dumnezeu Cel nevazut, facut vazut in Hristos prin Intrupare.
Toti Sfintii Parinti ai Bisericii din perioada iconoclasmului, Sfantul Ioan Damaschin, patriarhul Nichifor, Sfantul Teodor Studitul, invoca pentru existenta icoanei Intruparea Domnului.

Asadar, in Vechiul Testament orice reprezentare a lui Dumnezeu era interzisa, pentru ca de vreme ce Dumnezeu nu Se intrupase, reprezentarea Sa nu era decat un produs al fanteziei umane, adica o imagine falsa, o cadere in idolatrie.

In Duminica Ortodoxiei se oficiaza Liturghia Sfantului Vasile cel Mare

In “Duminica Ortodoxiei“, in toate Bisericile Ortodoxe se oficiaza Liturghia Sfantului Vasile cel Mare. Aceasta Liturghie, una dintre cele trei existente in cultul ortodox, se oficiaza numai de zece ori pe an: in primele cinci duminici din Postul Mare, in Joia si Sambata Mare, in Ajunul Craciunului si al Bobotezei si in ziua sarbatorii Sfantului Vasile cel Mare.

Troparul Duminicii Ortodoxiei
Preacuratului Tau chip ne inchinam, Bunule, cerand iertare de gresalele noastre, Hristoase Dumnezeule; ca de voie ai binevoit a Te sui cu trupul pe cruce, ca sa izbavesti din robia vrajmasului pe cei pe care i-ai zidit. Pentru aceasta cu multumire strigam Tie: toate le-ai umplut de bucurie, Mantuitorul nostru, Cel ce ai venit sa mantuiesti lumea.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Parohia ” Intampinarea Domnului ”, Glasgow, G32 9AH;
111 Killin Street.
Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: