Skip to content

Moment istoric in nordul Scotiei

January 17, 2010

     Sambata, 16 ianuarie 2010, comunitatea ortodoxa romana din Aberdeen a asistat la un moment istoric ca urmare a vizitei pastorale a Inalt Prea Sfintitului Iosif, Mitropolit al Europei Occidentale si Meridionale. A fost prima vizita a unui ierarh ortodox roman in nordul Scotiei si totodata, din informatiile culese de la bisericile ortodoxe surori de catre parintele Marcel Oprisan, se pare ca  sambata ar fi fost oficiata prima Sf.Liturghie Arhiereasca cu participarea unui mitropolit ortodox.
        Scopul principal al acestei vizite pastorale l-a reprezentat inaugurarea primei parohii ortodoxe romanesti in Aberdeen cu hramul “Sf.Ioachim si Ana”, la numai un an de la inaugurarea parohiei din Glasgow.
          In functia de preot paroh a fost numit parintele Gabriel Hlade, care va continua activitatea preotului Marcel Oprisan din Glasgow, intemeietorul acestei parohii si totodata cel care a raspuns, cu timp si fara timp, necesitatilor spirituale ale credinciosilor din Aberdeen.
       Inalt Prea Sfintitul Iosif a oficiat Vecernia Arhiereasca in seara zilei de 15 in biserica “St.John”, in timp ce biserica “St. Ninians” a gazduit savarsirea Sf.Liturghii de a doua zi, in cadrul careia a fost hirotesit un citet pentru parohia din Glasgow. Ambele biserici au fost puse la dispozitia comunitatii ortodoxe romanesti din Aberdeen prin amabilitatea Bisericii Episcopale cea care a asigurat si locasul de cult al parohiei din Glasgow.
            La sfarsitul Sf.Liturghii Inalt Prea Sfintitul Iosif a subliniat printre altele,
 importanta misiunii preotesti in diaspora atat in randul romanilor cat si printre credinciosii de alta nationalitate sau religie. In continuarea vizitei in Regatul Unit Inalt Prea Sfintia sa va fi prezent pe 17 ianuarie la Leeds cu ocazia hramului bisericii “Sf.Macarie cel Mare”.

N.Vasilica

No comments yet

Leave a comment